Pakowarki próżniowe
ładowarki teleskopowe
Od wielu lat na sklepowych półkach bardzo często możemy zauważyć produkty pakowane próżniowo. Chętnie po nie sięgamy, wiedząc, że tego rodzaju sposób pakowania pozwala towarom dłużej zachować świeżość.
Rzadko jednak zastanawiamy się nad tym, jak interesujący musi być proces pakowania produktów za pomocą pakowarki próżniowej i jak w rzeczywistości przebiega. Nadrzędnym zadaniem pakowarek próżniowych jest usunięcie powietrza z opakowania oraz zamknięcie go w taki sposób, by powietrze nie miało możliwości ponownie dostać się do wewnątrz.
W procesie pakowania tego rodzaju wykorzystuje się specyficzny rodzaj opakowań, stworzonych z gazoszczelnej folii barierowej. Po umieszczeniu w niej produktu, powietrze wypompowywane jest za pomocą pompy próżniowej, a następnie folia jest szczelnie zgrzewana.
Pakowanie próżniowe ma wiele zalet, szczególnie docenianych w branży spożywczej. To właśnie styczność z powietrzem umożliwia rozwój bakteriom, które powodują zepsucie się produktu.
Dzięki pakowarkom próżniowym produkt może dłużej zachowywać świeżość. Nie znaczy to jednak, że tego rodzaju maszyny wykorzystywane są tylko przez producentów żywności.
Zaletą pakowania próżniowego jest także znaczne zmniejszenie objętości danego opakowania.